Jak otrzymywać powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach do Facebooka

Facebook jest popularną platformą społecznościową, gdzie sporo z nas spędza swój czas na co dzień – dlatego też większość osób uważa na bezpieczeństwo swojego konta. Dzisiaj przedstawimy Wam sposób, jak aktywować powiadomienia, jeśli ktoś zaloguje się na Wasze konto. 

Dowiedz się, jak otrzymywać powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach do Facebooka:

Jak otrzymywać powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach do Facebooka

Facebook może dać Wam znać, gdy ktoś zaloguje się na nieautoryzowane urządzenie – bez naszej wiedzy. Na pewno nie raz zastanawialiście się, czy możecie kontrolować czy ktoś nie podgląda Waszego fejsa, a odpowiedź to – tak, możecie to zrobić. Można poprawić bezpieczeństwo swojego konta na Facebooku, poprzez alerty, gdy ktoś próbuje się zalogować z urządzenia lub przeglądarki internetowej, której nie rozpoznajemy. Alerty te poinformują Was, z jakiego urządzenia próbowano się zalogować i gdzie ono się znajduje.

Aby ustawić Alerty Login w opcji Prywatność w Ustawieniach swojego konta – po przejściu do opcji Prywatność wystarczy kliknąć Bezpieczeństwo konta i wybrać Otrzymuj powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach. Aby lepiej poznać ten proces, zapoznajcie się z poniższą instrukcją krok po kroku:

  • Włącz Facebook na swoim smartfonie.
  • Stuknij w trzy poziome linie. Przejdź do opcji Ustawienia>Prywatność.
  • Przejdź do grupy Bezpieczeństwo Facebooka i wybierz Bezpieczeństwo i logowanie.
  • Następnie kliknij opcję Otrzymuj powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach.
  • Wybierz, gdzie chcesz otrzymywać powiadomienia o alertach, np. z komunikatora, konta e-mail.
  • Gotowe! Teraz otrzymasz powiadomienie za każdym razem, gdy ktoś zaloguje się na Twojego Facebooka z nieautoryzowanego urządzenia.

W tym miejscu można także zapisać urządzenie lub przeglądarkę na liście zaufanych rozpoznawanych urządzeń. Dzięki temu nie otrzymacie powiadomień dotyczących komputera lub urządzenia mobilnego, z którego zazwyczaj logujecie się do Facebooka.

Jeśli szukacie innych artykułów dotyczących Facebooka, zerknijcie na nasze poprzednie teksty: Jak usunąć wszystkie Polubienia na Facebooku i Instagramie oraz Jak przesyłać i usuwać kontakty telefoniczne na Facebooku.

  1. Facebook

    Facebook

    Facebook to apka do portalu społecznościowego znanego z łączenia ludzi w znajomych i pozwalającej na nieograniczone czaty ze swoimi przyjaciółmi i rodziną. Aplikacja niczym nie ustępuje wersji przeglądarkowej, a jednocześnie jest mniej obciążająca dla telefonów i wykorzystania przesyłu danych.

Jak ukryć liczbę polubień na Instagramie i Facebooku
Jak ukryć liczbę polubień na Instagramie i Facebooku

Instagram i Facebook dodały nowe opcje na platformie, które pozwalają użytkownikom ukryć liczbę lajków i wyświetleń postów innych osób, a także te same liczniki na własnych postach. Nowe opcje zostały wprowadzone, aby „oddać ludziom nieco prywatności” na platforma…

Jak opuścić grupę WhatsApp bez niczyjej wiedzy
Jak opuścić grupę WhatsApp bez niczyjej wiedzy

Wielokrotne powiadomienia otrzymywane przez telefon sprawiają, że działa on wolniej. Czasami ludzie po prostu wysyłają losowe irytujące wiadomości, które mogą znacznie spowolnić pracę Waszego telefonu – to, oraz częste plumkanie niechcianych powiadomień sprawia, że szuk…